Projecten

WO 1

logo 2014-18

Honderd jaar geleden, op 11 november 1918, werd de Wapenstilstand getekend.
Om 11.00 uur zwegen de wapens eindelijk... België was bevrijd en de slogan 'Nooit meer oorlog' was een feit.


Vanaf 2014 hebben in gans België heel wat activiteiten en herdenkingen plaatsgevonden. Als werkgroep Eerste Wereldoorlog van Heemkring Campenholt hebben wij een onderzoek gedaan naar feiten, verhalen, getuigenissen,... kortom het reilen en zeilen van deze gruwelijke periode in Kampenhout. Deze informatie en heel wat voorwerpen werden eind 2018 in een overzichtstentoonstelling gegoten (14 tot 17 december). Tijdens de tentoonstelling werd er een bijna 268 pagina's tellende bezoekersgids ter beschikking gesteld waarin men nog eens kan nalezen wat het getoonde overzicht inhield. Deze gids wordt immers mogelijk gemaakt door de steun van de provincie Vlaams-Brabant, die eveneens deze tentoonstelling ten dele heeft gesubsidieerd. Deze bezoekersgids is ook na de tentoonstelling nog steeds beschikbaar (tot de voorraad strekt) - zie publicaties op deze website.

Onze herdenking van de Groote Oorlog werd reeds op 1 januari 2018 ingezet. Halfmaandelijks verscheen er op onze website nieuwe informatie over onze soldaten die geboren werden in Kampenhout, over de soldaten die gesneuveld waren op ons grondgebied, over de oud-strijders (afkomstig uit Kampenhout of er zich hadden gevestigd), over de weggevoerden, over de burgerslachtoffers en zelfs over Duitse soldaten die vielen op ons grondgebied. Dit was een primeur in Vlaams-Brabant! Alle informatie omtrent betrokken personen kan worden geraadpleegd via de links onderaan deze pagina. Over elke persoon bestaat een afzonderlijke fiche (± 450 namen).

De kers op de taart van dit initiatief was er tijdens de overzichtstentoonstelling van 14 tot 17 december 2018. Een monstrans uit het klooster van Diksmuide die door een Duitse officier op de IJzervlakte met Kerstmis 1914 werd teruggegeven aan een aalmoezenier komt voor het eerst naar Kampenhout! Deze aalmoezenier was niemand minder dan Sabinus Vander Meiren, die op 20 april 1882 werd geboren te Kampenhout.
Het is slechts de derde keer dat deze monstrans het klooster mag verlaten. Het hele kerstverhaal staat ook beschreven in de bezoekersgids.

Een verslag met foto's van deze tentoonstelling is te vinden onder menu-item 'Activiteiten' op deze website.

Tijdens de eucharistieviering van 16 december 2018 verhuisde de monstrans tijdelijk naar de O.L.V.-kerk waar Felix Goossens een toespraak hield omtrent de gebeurtenissen aan de IJzer tijdens het kerstbestand van 1914. De tekst van de toespraak vinden jullie hier.

Voor de op- en aanmerkingen, aanvullingen en informatie kan je steeds terecht bij de gedreven trekker van dit project Felix Goossens, bijgestaan door Huub Van der Steld en Hugo Schoevaerts van de werkgroep Eerste Wereldoorlog van Heemkring Campenholt.

Het project is als volgt opgebouwd (tabellen zijn geordend per geboortedatum):

1. Gesneuvelde soldaten 1914-1918
3. Burgerslachtoffers
[ terug naar vorige pagina ]
logo Campenholt
© 2010-2024
Heemkring Campenholt - Kampenhout
Consulteer onze Copyright voorschriften.
website heemkring:www.campenholt.be
contact heemkring: info@campenholt.be

Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 22-12-2018
webmaster: webmaster@campenholt.be