Documentatiecentrum - Geschiedenis

1945 tot heden

Het witloofbier

Ons dorp is hét witloofdorp bij uitstek. Sinds begin van de twintigste eeuw heeft de witloofteelt in onze contreien een hoge vlucht genomen vooral na de tweede wereldoorlog toen landbouwers zich hoe langer hoe meer gingen toeleggen op deze teelt, hierbij aangemoedigd door de prijsstijgingen van witloof en de toenemende export van dit landbouwproduct naar de ons omringende landen. De witloofteelt is een arbeidsintensieve bezigheid die zorgt voor een goede broodwinning van de lokale boer. Het witloof telen kan geschieden door twee verschillende technieken: de grondcultuur waarbij het lekkere witte loof door middel van ondergrondse verwarming tot groei wordt gebracht op de al geteelde witloofwortel. Een tweede techniek werd pas in de tweede helft van vorige eeuw ontwikkeld met name de witloofteelt door hydrocultuur waarbij de geproduceerde wortels worden gevoed met water dat behandeld is met groeistimulerende stoffen.
Welke methode ook wordt gebruikt, voor beiden is een goed ontwikkelde witloofwortel nodig voor de productie van het volle krop witloof.

Van witloofwortel naar witloofbier

André Janssens, oud-inwoner van Kampenhout, kwam op het idee om met dit basisproduct een bier te brouwen met een specifieke smaak. Enkele jaren voordien had hij een oude hoeve gekocht in Tildonk, het Hof ten Dormaal, gelegen in een rustig landelijk gebied tussen Tildonk en Wakkerzeel. Hij kocht enkele brouwketels aan en met de bijstand van een brouwer ontwikkelde hij drie verschillende bieren hergist op de fles: een blond, een amberkleurig en een donker bier. Maar André zocht verder en vroeg zich af of de witloofwortel geen basis kon vormen voor een nieuw biersoort. Na de nodige testen resulteerde dit in het originele witloofbier dat vlug in de smaak viel van de bierliefhebber.
Het typische bier kreeg de naam 'Wit goud' met verwijzing naar de welstand dat het witloof voor de boeren heeft meegebracht. Wit goud valt onder de kategorie amberkleurig hoevebier. Het bier heeft een alcoholgehalte van 8° en dient fris te worden geserveerd. Omdat ook de promotie van de drank van belang is, brengt de Tildonkse brouwer zijn nieuw product op de markt met afbeeldingen van schilderijen van de kunstschilder Gustaaf Dierickx op de etikette van de flessen. Deze Keerbergse kunstenaar, van Mechelse origine, specialiseerde zich onder meer in schilderijen over de asperge- en witloofteelt. Een van zijn bekendste werken noemt overigens 'Witloofteelt'.
Het grootste deel van de productie van Hof ten Dormaal wordt op de Amerikaanse markt afgezet. De Verenigde Staten zijn al vele jaren een grote afnemer van Belgisch bier. Het witloofbier van Hof ten Dormaal kan hierbij een mooi onderdeel vormen.

Auteur: Willy Schoevaerts





André Janssens in zijn brouwerij
André Janssens in zijn brouwerij
(foto: D.Van Tricht)


etiket Wit Goud, witloofbier
Etiket

[ terug naar vorige pagina ]
Proclaimer - Privacyverklaring
logo Campenholt
© 2010-2024
Heemkring Campenholt - Kampenhout
Consulteer onze Copyright voorschriften.
website heemkring:www.campenholt.be
contact heemkring: info@campenholt.be

Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 06-04-2018
webmaster: webmaster@campenholt.be