Activiteiten - verslagen

Cinema Campenholt 'De slag om Leuven' - 2 november 2021

verslag: Erik Heymans
foto's: Erik Heymans

Onze eerste "Cinema Campenholt" met de vertoning van de documentaire "De slag om Leuven" was direct een schot in de roos. Full house, alle zitjes in de theaterzaal "De Krop" waren gereserveerd (125) en de zaal zat afgeladen vol, op enkele no-showers na.

De documentaire, volledig opgebouwd uit archiefbeelden, bevat een schat aan beeldmateriaal opgenomen in Leuven en vertelt hoe op 10 mei 1940 de Duitsers België binnenvielen. Een week later, op 17 mei 1940 nam het Duitse leger dan, na dagenlange hevige gevechten, Leuven in.
Het was het begin van een periode van ruim 4 jaar bezetting van de stad, jaren waarin voor- en tegenstanders van de bezetters elkaar naar het leven stonden en waarin de schaarste en honger het leven jaar na jaar zwaarder maakte. In de lente van 1944, wanneer de geallieerden het offensief inzetten, lijkt de verlossing nabij.
Maar de prijs die de Leuvense burgerbevolking betaalde, was bijzonder zwaar. Johan Van Schaeren neemt je met deze documentaire mee in de tijden van de verovering, bezetting en bevrijding van Leuven tijdens WOII.

Achteraf was er nog de gelegenheid om na te praten in het foyer.

Gezien het grote succes zullen we dit in de toekomst zeker nog organiseren. Onze voorzitter vertelde in zijn openingstoespraak dat er reeds een volgende "Cinema Campenholt" in de steigers staat nl. "Leuven ´68" over de woelige jaren 1966 tot 1968 met als hoogtepunt de golf van wereldwijde studentenrevoltes.
Deze voorstelling wordt gepland in het voorjaar 2022.

Affiche Cinema Campenholt: ´De slag om Leuven´'

Cinema Campenholt: Filmvoorstelling 'De slag om Leuven'

Cinema Campenholt: Filmvoorstelling 'De slag om Leuven'

Cinema Campenholt: Filmvoorstelling 'De slag om Leuven'

Cinema Campenholt: Filmvoorstelling 'De slag om Leuven'

Cinema Campenholt: Filmvoorstelling 'De slag om Leuven'[ terug naar vorige pagina ]
Proclaimer - Privacyverklaring
logo Campenholt
© 2010-2024
Heemkring Campenholt - Kampenhout
Consulteer onze Copyright voorschriften.
website heemkring:www.campenholt.be
contact heemkring: info@campenholt.be

Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 03-11-2021
webmaster: webmaster@campenholt.be