Documentatiecentrum - Genealogie

Boedels van Groot-Kampenhout

Wanneer het gezinshoofd of zijn vrouw overleed werden, om de rechten van de kinderen te vrijwaren, alle bezittingen opgelijst. Een belangrijk onderdeel van die lijst vormt de opsomming van de inboedel: huisraad, meubelen, klederen, werkgerief, vee, vruchten te velde ... Deze rubriek begint met 'Staet ende Inventaris'.

Binnen de zes weken volgde dan een koopdag waarop alles publiek werd verkocht. De notaris noteerde alles in een akte die begint met 'Condities ende voorwaerden'.

Uiteindelijk werd dan een rekening van het sterfhuis opgemaakt waarin het saldo berekend werd uit het verschil tussen alle inkomsten en gedane uitgaven. Dit document begint met 'Rekening, bewijs ende reliqua'.

Daarnaast waren er ook nog de gedwongen openbare verkopen of 'Executies' die gebeurden na beslag omwille van schulden. Verder zijn er ook nog vrijwillige verkopen van personen die verhuisden of stopten met werken (vb: bejaarden die gingen inwonen bij een kind).

De boedels worden weergegeven in drie kolommen:

Links Midden Rechts
Het voorwerp De verkoopprijs (Condities)
of de geschatte waarde (Staat)
De koper

Deze details zijn te zien wanneer in de onderstaande tabel op het boedelnr. wordt geklikt.

De boedels staan alfabetisch op naam van de overledene of van de verkoper (vrijwillig of gedwongen).

In de jaarboeken van Campenholt zal vanaf 2016 een bespreking per thema gebeuren, aangevuld met een lexicon (register van de voorwerpen met woordverklaring, eerste vermeldingen en frequentietabellen) en verwijzingen naar afbeeldingen op schilderijen.

De bewerking van de boedels werd gedaan door Paul Behets met de hulp van J-P Magdaleens (Heemkring Campenholt).

Gezien de complexiteit van de boedel-database wordt de interactieve database enkel getoond indien je een full-size PC-scherm of tablet gebruikt, dus niet op smartphones.

[ terug naar vorige pagina ]
logo Campenholt
© 2010-2024
Heemkring Campenholt - Kampenhout
Consulteer onze Copyright voorschriften.
website heemkring:www.campenholt.be
contact heemkring: info@campenholt.be

Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 06-04-2018
webmaster: webmaster@campenholt.be