Documentatiecentrum - Geschiedenis

1945 tot heden

Het gebeurde in 2012

Buken

De parochie Buken vierde in 2012 haar 325 bestaan. Deze gebeurtenis ging gepaard met de nodige feestelijkheden die doorgingen op zaterdag 28 en zondag 29 april en op zaterdag 5 mei en zondag 6 mei in deze sympathieke deelgemeente van Kampenhout. Op het programma stonden onder meer kermisattracties, een rommelmarkt, een wandeling georganiseerd door 'De Witloofstappers', een aperitiefconcert, verzorgd door de Koninklijke fanfare 'De Vlaamse Leeuw' en optredens van enkele muziekgroepen. Ook greep er in de Sint-Antoniuskerk van Buken een interessante tentoonstelling plaats waar foto's, diverse documenten en een film werden getoond in verband met het verleden van Buken. Dit alles onder streng toezicht van de Bukense reuzen meester Casimir en zuster Theodora die in de kerk de wacht hielden.
Buken lag in een ver verleden op een kruising van twee heirbanen, de baan Tongeren-Tervuren en de baan Het dorp werd door de aanleg van de Mechelsesteenweg als het ware in twee gesneden. Buken leed bij de aanvang van de eerste wereldoorlog enorme schade en tientallen inwoners bekochten de doortocht van de vijand met hun leven, onder hen pastoor Henricus Edmundus Gulielmus De Clerck. Naar aanleiding van deze herdenking werd ook het boek 'Buken en zijn verleden' van Marcel Piot heruitgegeven. Het originele boek uit 1987 werd naar aanleiding van de heruitgave uitgebreid met een hoofdstuk van de hand van Willy Van der Velden.

Berg

Op zaterdag 28 april 2012 werd in Berg het borstbeeld onthuld van oud-wielerkampioen Raymond Impanis, bijgenaamd 'het bakkertje van Berg'. De plechtigheid begon om 13u30 met een toespraak door dhr. Jean Meeus, burgemeester van Kampenhout. Heel wat belangstellenden van binnen en buiten de gemeente woonden de plechtigheid bij. Het borstbeeld werd opgetrokken aan de kerk van Berg op een paar honderd meter van het geboortehuis van de overleden renner. Het beeld is een kunstwerk van Lucas Van Haegenborgh uit Oostakker en werd in brons gegoten door B-ART (Dujardin Bart) uit Aalter.
De renner staat er afgebeeld in de trui van 'Mercier', het Franse wielermerk waarvoor Raymond Impanis in 1954 uitkwam. Het was het jaar dat de Bergse kampioen het sterkst presteerde met overwinningen in de wedstrijden Parijs-Nice, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en dit op enkele weken tijd. Raymond Impanis was en is nog steeds de grootste wielerkampioen uit onze nabije omgeving. Hij was beroepsrenner van 1947 tot 1963. Hij streed tegen de grootste namen uit de naoorlogse periode waaronder de Italianen Coppi en Bartali, de Belgen Van Looy en Van Steenbergen, de Fransen Bobet en Anquetil en de Zwitsers Kubler en Koblet. Na het afsluiten van zijn wielercarrière bleef Impanis in de wielerbeweging en verzorgde hij tientallen jaren de radioverbinding in wielerwedstrijden. Raymond Impanis overleed te Vilvoorde op december 2010 op 85-jarige leeftijd. De herinnering aan deze grote kampioen blijft verder leven met de wedstrijd 'Grote Prijs Impanis-Van Petegem'.

Kampenhout-Sas

Van 28 april tot 1 juli 2012 werd in het witloofmuseum op Kampenhout-Sas een tentoonstelling gehouden over wielrenner Raymond Impanis. De tentoonstelling was mooi uitgebouwd en de bezoeker kon er foto's, affiches, truien en documenten bekijken, alles met betrekking tot de wielerloopbaan van de gewezen kampioen. De organisatoren kregen voor deze actie de medewerking van het Centrum Ronde van Vlaanderen van Oudenaarde terwijl ook enkele wielerverzamelaars hun steentje toe bijdroegen.

Auteur: Willy Schoevaerts

[ terug naar vorige pagina ]
logo Campenholt
© 2010-2024
Heemkring Campenholt - Kampenhout
Consulteer onze Copyright voorschriften.
website heemkring:www.campenholt.be
contact heemkring: info@campenholt.be

Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 06-04-2018
webmaster: webmaster@campenholt.be